De superbestuiver!

Hommels werken snel, 18 uur per dag en met hun dikke vachtje trotseren ze met gemak lage temperaturen. Daarom worden ze wereldwijd in de groente- en fruitteelt ingezet voor de bestuiving. In de kassen ging dat vroeger met de hand. Naast tijdrovend, was deze methode ook nog eens veel minder effectief. Zo’n 30 jaar geleden werd vastgesteld dat hommels prima in kassen ingezet kunnen worden voor de bestuiving.

Hoe het werkt?

Centraal in het hommelvolk staat de koningin. Ze wordt aan het einde van de winter alleen wakker en begint in het voorjaar een nieuw nest te bouwen. De koningin legt eieren waaruit larven worden geboren. Na enkele weken krijgt ze hulp bij het verzorgen van het nest van de pasgeboren hommels. Deze werksters zorgen voor de aanvoer van voedsel. Ze vliegen uit, gaan van bloem naar bloem op zoek naar voedsel en nemen met hun dikke vacht en via hun poten stuifmeel mee. Op deze manier wordt een gewas door hommels bestoven. Dankzij een speciaal opkweekproces heeft het bedrijf Koppert Biological Systems in Berkel & Rodenrijs het hele jaar hommelvolken beschikbaar die altijd en overal hun werk doen.

Hommels bestuiven de bloemen op het juiste moment. Dit zorgt voor meer producten van de mooiste kwaliteit. Zonder bestuiving geen mooie vrucht.

Bijen in een korf, hommels in een nestkast

Hommels zijn naaste familie van de honingbij. Om de hommels aan telers wereldwijd te kunnen leveren, zijn er speciale nestkasten ontwikkeld. Zo’n nestkast vervangt op unieke wijze een nest zoals hommels dat in de natuur maken. Deze nestkasten kunnen telers in de kas of boomgaard zetten. Ze hebben er verder geen omkijken meer naar: de hommel doet z’n werk. En goed!

Video
Neem hier een kijkje in een hommelkast.

Een hommel of een bij?

Als je ‘s zomers in een tuin met bloemen zit, hoor je overal om je heen gezoem. Maar is dit nu een hommel of een bij? In veel opzichten lijken hommels en bijen op elkaar, ze zijn dan ook familie. Hommels en bijen hebben 6 poten, 5 ogen, 4 vleugels, 3 lichaamsdelen, 2 voelsprieten en 1 angel. Maar er zijn ook verschillen.

Een hommel is groter dan een honingbij en heeft ook nog eens meer haren. Zo lijkt ze nog groter.

Hommels zijn niet agressief. De vrouwtjes kunnen steken, maar doen dat bijna nooit. De angel van de hommel blijft niet achter na een steek zoals bij de honingbij. Een hommel gaat na een steek niet dood en kan de angel telkens opnieuw gebruiken, net zoals wespen.

Een hommel leeft in een kolonie met 1 koningin met tot wel 500 andere werksters. In een bijenkolonie zit ook 1 koningin, maar wel 50.000 werksters. Een hommelkoningin legt haar eieren niet in een raat. Ze doet dat in kleine potjes, die ze van stuifmeel bouwt.

Sierlijke dansers vs eenzame eters

Bijen kunnen elkaar vertellen waar goed eten te halen is. Ze doen bij de ingang van hun nest een dans, die de richting aangeeft waarin de anderen het voedsel moeten zoeken. Hommels vliegen vaak alleen. Ze wisselen meer af tussen verschillende bloemen en vertellen elkaar niet waar ze het eten vandaan hebben.

 

Handige hulpjes

Bijen en hommels zijn belangrijk voor de bestuiving van planten. Ze brengen stuifmeel van de ene bloem naar de stamper van de andere. Ze doen dus heel nuttig werk!

Bijen zitten graag tussen de fruitbomen. In vergelijking met bijen zijn hommels beter bestand tegen lage temperaturen en minder licht. Ook werken ze sneller. Daarom worden ze ook in de fruitteelt gebruikt als aanvulling naast de honingbij.

Bekijk hier een kort filmpje van hommels die bloemen van de blauwe bes bestuiven.

Wist je dat…..

… er in Nederland bijna 30 verschillende hommelsoorten leven?

… een hommel vaak wel 200 zusjes heeft en maar een paar broertjes?

… een hommel wel een koningin heeft, maar geen koning?

… een koningin bijna 200 nachten achter elkaar kan slapen?

… een hommel eigenlijk niet kan vliegen omdat hij volgens de natuurwetten te zwaar is?

… wetenschappers zich jaren hebben gebogen over dit vraagstuk?

… een hommel een speciale vliegtechniek gebruikt om toch te kunnen vliegen?

… een hommel wel 5 kilometer weg kan vliegen en toch de weg terug weet?

… een hommel ook naar buiten gaat als het heel hard regent en waait?

… een hommel wel een paar duizend bloemen per dag kan bezoeken?

… de vrouwtjes al het werk doen en de mannetjes alleen nuttig zijn voor het paren?

… hommels stuifmeel kunnen verzamelen tot 60% van hun lichaamsgewicht?

… hommels naast tomaat in meer dan 30 andere gewassen worden ingezet?

… alleen de vrouwtjes kunnen steken maar dit zelden doen?

… hommels vaak als inspiratie dienen voor artistieke uitspattingen?

 

Disclaimer: deze website is puur informatief. Voor onze bedrijfsinformatie verwijzen wij u naar www.koppert.nl